27 september 2011

Home | Wie | Hoe | Wat | Contact

Zoek een bedrijf in


en soort op
plaats naam

zoek

Ik heb een bedrijf en ik wil:

 • een nieuwe gratis
  suggestie aanmelden;
 • een nieuwe
  advertentie opgeven.
 • Merken - cosmeticaproducten

  Cosmeticaproducten zijn verzorgingsproducten voor dagelijks gebruik of ter verfraaiing. Doel is enerzijds reinigen, maar anderzijds ook onderhoud, beschermende of verfraaiende laag aanbrengen, te parfumeren en ongewenste lichaamsgeuren tegen te gaan.

  Cosmeticaproducten zijn verzorgingsproducten voor dagelijks gebruik of ter verfraaiing. Doel is enerzijds reinigen, maar anderzijds ook onderhoud, beschermende of verfraaiende laag aanbrengen, te parfumeren en ongewenste lichaamsgeuren tegen te gaan. De branche is sterk groeiend (omzet ca 2 miljard), nieuwe producten worden ontwikkeld en gelanceerd en nieuwe marktsegmenten aangeboord. Steeds meer mensen zien het belang van een goede verzorging van het lichaam. Dat is namelijk de beste basis voor een goed resultaat. SCHOONHEID.NL geeft daarom niet alleen informatie over de producten en merken, maar ook over het algemene onderhoud en de verzorging van het lichaam.

  Onderhoud van het lichaam

  Veel mensen zijn niet tevreden over de eigen huid. Hij is te bleek, te vaal of te mat. Het is verstandig om eerst de basishuid goed te krijgen. Een goed onderhoud van de huid is namelijk direct zichtbaar.

  De huid bestaat voor zo’n 70% uit water. De flexibiliteit en de vochthoeveelheid van huidcellen nemen af naarmate je ouder wordt. Om de huid niet te laten uitdrogen (maar ook voor het gehele lichaam zelf) moeten vrouwen minimaal 1,5 liter water drinken per dag en mannen 3 liter. Het gaat hier om water toevoegende stoffen (zoals water, melk, frisdrank), dus niet om waterafdrijvende producten zoals koffie, thee en alcohol.
  Een goede huiddoorbloeding zorgt ook voor een betere huiduitstraling. De huiddoorbloeding kan op een aantal manieren worden bevorderd. Via temperatuurswisselingen (warm en koud water - wisseldouches of door regelmatig naar buiten te gaan) maar ook via sporten. Sporten geeft een doorbloeding van het gehele lichaam en door te zweten scheidt het lichaam direct alle afvalstoffen uit.

  Reinigen van de huid

  Door huid wordt vet door te zweten, vetuitscheiding en vuil. Maak daarom je gezicht twee maal per dag schoon (s-ochtens en s-avonds).
  Er zijn twee soorten reinigende middelen. Enerzijds producten op basis van zeep, shampoo en douchegel en anderzijds producten op basis van olie of alcohol. Om uitdroging te voorkomen is het verstandig een reinigingsmelk te gebruiken. Door dit met een wattenschijfje te gebruiken, verwijder je daarmee direct al het vuil en de make-up. Bedenk dat iedere huid een anders is, dus dat niet iedere tonic geschikt is. Een tonic gebruik je voor het reinigen van de huid en om de zuurgraad in de huid te herstellen. De laatste restjes reinigingsmelk en make-up worden daarmee tevens verwijderd. Ook een tonic breng je het beste op met een wattenschijfje. Als alles schoon is, kan de dag of nachtcrème aangebracht worden.

  Masker

  Een masker is een middel om een dieptereiniging te doen van de huid. Het gevolg hiervan is dat de voedende stoffen beter hun werk kunnen doen. Maskers hebben een verschillende samenstelling en verschillende werking. Als de huid dun is, gebruik dan een verzorgend masker en als de huid dik is, gebruik dan een reinigend masker. Omdat iedere huid verschillend is, is advies heirover noodzakelijk. Vraag dit aan een schoonheidsspecialist. De ruimte rond de ogen is zeer gevoelig, laat die daarom vrij.

  Crèmes

  Na het wassen/ douchen voelt de huid soms strak en gespannen aan. Gebruik dan een bodylotion om de huid te hydrateren. Iedere huis is echter anders. Sommige zijn erg vettig andere huist weer droog. Als de huid vettig is kies dan voor een milde bodylotion zodat de huid niet te snel verstopt kan raken. Is de huid juist erg droog, kies dan voor een bodylotion op basis van een olie.

  Voor het gezicht is een dag of nachtcrème beter om de vochtigheid op peil te houden. Nachtcrèmes zijn in het algemeen vetter door dat ze een meer hydraterend zijn dan dagcrèmes, maar een dagcrème kan wel als nachtcrème gebruikt worden (zolang er geen zonfilter in zit). Meest belangrijk is, dat de huid eerst goed gereinigd moet zijn, breng de crème nooit op, op een vuile niet schoongemaakte huid.
  Hou de ruimte rond de ogen vrij. Zelfs een dagcrème is vaak te agressief voor dit deel. Gebruik hiervoor een oogcrème, want het voordeel daarvan is dat het tevens rimpels en wallen tegen gaat.

  Puistjes en Acne

  Acne is een verzamelnaam voor allemaal verschillende huidaandoeningen die zich uiten in de vorm van puistjes.
  Jeugdpuistjes (of acne vulgaris) ontstaat door een overmatige productie van talg. Hierdoor raakt de talgklier verstopt en ontstaat er een mee-eter. Door de verstopping kunnen bacteriën een kleine ontsteking veroorzaken. Eerst verschijnt er een rood bobbeltje wat later een etterig puistje kan worden. Puistjes komen bij jongens vaak ook op de rug voor. De puistjes ontstaan door de productie van hormonen, bij jongens rond de 14 jaar en meisjes eerder. Mannen hebben door de hormonen er meer last van dan meisjes doordat de talgproductie gestimuleerd wordt door het mannelijke hormonen. Tussen de 16 en 19 jaar zijn de puistjes het ergst, maar sommige mensen houden last tot hun 30ste. Mensen met ernstige acne kunnen hier wel huidonregelmatigheden aan over houden. Acne is onschadelijk maar wel vaak ontsierend.

  Mocht acne ernstige vormen aannemen of na de pubertijd actief blijven, raadpleeg dan een arts
  Ga met mee-eters en puistjes naar een schoonheidsspecialist. Door ze zelf uit te nijpen, is de kans groot dat er ontstekingen of blijvende littekens ontstaan. Probeer in elk geval geen puistjes uit te knijpen voor ze helemaal "rijp" zijn. Voorkom een extra ontsteking van de huid, dus was eerst de huid en de handen en zorg voor ontsmetting achteraf. Mocht je toch zelf de puistjes willen verwijderen koop dan bij de drogist speciale instrumentjes waarmee dit veel veiliger kan. Geef de huid wel de tijd om te herstellen en knijp niet vaker dan één keer per week puistjes uit.

  Huidcleaners

  Het is niet bewezen dat vet eten of bepaalde voedingsmiddelen, zoals chocolade, een invloed hebben op acne.  Peelings en cleaners helpen soms, maar kunnen ook de talgklieren irriteren en zo de acne verergeren. Check daarom of de cleaner niet-comedogeen is (staat op de verpakking). Beter is in dit geval een milde cleaner met salicylzuur te gebruiken. Deze verwijdert dode huidcellen en heeft een ontsmettende werking.

  Scrub

  Met een scrub worden de dode huidcellen verwijderd. Het gevolg hiervan is dat de huid zacht aanvoelt. Omdat een scrub eigenlijk een zachte schuurwerking heeft, is het van belang de huid niet vaker dan één keer per week met scrub te behandelen. Er zijn twee soorten scrub, een bodyscrub (grof) en een fijnere gezichtsscrub. De borsten zijn zeer teer en vrij gevoelig, behandel deze daarom niet met een scrub. Breng de scrub draaiend op.

  Lichaamskleur - zon

  De zon zorgt ervoor dat de huid vitamine D aanmaakt. Dit is onder andere belangrijk voor de bevordering van botgroei en de opname van calcium. Teveel zonlicht (UV-straling) kan ook schadelijke gevolgen hebben (verbranden in de zon is nooit goed voor de huid). Pas daarom op met de zon. Niet alleen in landen waar de zon direct door een gat in de ozonlaag schijnt (zoals Australië) maar ook gewoon in Nederland. Smeer je in met een zonnecrème en zon in principe niet tussen 12.00 en15.00 als de zon op zijn sterkst is. Als het alleen om de kleur gaat, gebruik dan een zelfbruinende crème.

  Parfum

  Ieder mens heeft zijn eigen lichaamsgeur. Deze wordt veroorzaakt door de afvalstoffen die bij het zweten worden uitgescheiden. Van invloed op deze geur is bijvoorbeeld wat er gegeten en gedronken is. De meeste mensen wensen niet dat deze geur te opdringerig is en gebruiken daarom een deodorant of een parfum.
  Parfum is een vloeistof met een mengsel van diverse geurstoffen. Als oplosmiddel wordt vaak alcohol gebruikt maar er zijn ook parfums op basis van vettige stoffen. Parfums zijn onder te verdelen in een aantal varianten afhankelijk van de hoeveelheid geurstoffen die gebruikt worden. Parfumextract bevat 20-40% geurbestanden, eau de parfum, 10-20%, eau de toilette 5-10% en eau-de cologne 2-3 %
  De geurstoffen die gebruikt worden zijn grofweg te verdelen in etherische oliën, geurende plantenextracten (zoals tincturen) en aromatische chemicaliën. Alhoewel de naam het soms nog suggereert worden dierlijke geurstoffen vrijwel niet meer gebruikt (zoals muskus).
  De vloeistof bestaat voor ca 80% uit alcohol en verder water. De alcohol is nodig voor het oplossen van de geur. Alcohol verdampt echter snel zodat de geurstoffen op de huid achterblijven. Als je een geur wilt testen, ruik dan niet direct de stof want de alcohol vertroebelt het ruiken. Breng iets aan op de huid (of strookje papier) wapper er even mee door de lucht zodat de alcohol verdampt en ruik dan het resultaat. Geurstoffen verdwijnen niet direct, dus breng bij testen het parfum niet op de huid aan omdat een tweede geur anders een gemende geur wordt

  Soorten geuren/ Société Française des Parfumeurs

  De Franse parfumeurs vereniging Société Francaise des Parfumeurs heeft een standaard ontwikkeld voor de indeling van parfums. Zij hanteren de volgende hoofdgroepen:
  Hesperidée, ofwel citrusachtig
  Florale, ofwel bloemachtig
  Fougère, een fantasiegeur
  Chypre, een andere fantasiegeur
  Boisée, ofwel houtachtig
  Ambrée, amber, ook wel oosters of oriental
  Cuir, ofwel leer

  Parfums en noten

  Het begrip noten wordt gebruikt om aan te geven welke soorten geuren er in het parfum zitten. Iedere noot heeft een eigen werking. Een parfum bestaat uit drie soorten noten; topnoten, hartnoten en basis noten.
  Topnoten zijn de geuren die direct te ruiken zijn na het opbrengen. Het is een dominante en zeer vluchtige geur want na ca 10 minuten is die geheel vervlogen. Doel is alleen een impuls reactie teweeg te brengen bij de verkoop. Bekende topnoten zijn citrus geuren.
  Hartnoten zijn de geuren die je pas ruikt als de topnoten zijn verdwenen (ca na 10 minuten). Eigenlijk zijn deze geuren het meest belangrijk bij een parfum. Een hartnoot blijf je ca 2 uur lang ruiken. Bekende hartnoten zijn bloemengeuren.
  Basisnoten zijn de geuren die als laatste overblijven. Eigenlijk is het een restgeur die blijft hangen. Bekende basisnoten zijn houtsoorten zoals sandelhout en olibanum.

  Deodorant

  Deodorant wordt op de huid aangebracht om zweten tegen te gaan of de geur van zweet te verbergen. (Deodorant voorkomt dus niet zweten, maar probeert de geur die bij zweten ontstaat te wijzigen.) Een antitransparant vermindert het zweten. De meeste deodorants in Nederland zijn zowel geur aanpassers als zweetremmers.
  De geuren worden aangepast doordat de deodorant een chemische verbinding aangaat met het zweet. Het zweten wordt tegen gegaan door het gebruik van antitransparanten. Deze vernauwen de zweetkanalen.
  Deodorants zijn in vele vormen te krijgen: rollers, spuitbussen, sticks, crèmes en vloeistoffen.

  Shampoo

  Haarverzorging is net zoals lichaamsverzorging de basis die eerst goed moet zijn. De basis verzorging geeft het haar vaak al een natuurlijke glans.
  Gebruik bij het wassen van de haren nooit te heet water. Als je dit wel doet dan gaat het haar hiervan uitdrogen.
  Gebruik een shampoo die bij het haar past. Net zoals dat iedere huid anders is, is ook ieder haartype anders. Laat je hierover adviseren door een specialist zoals de kapper. De meeste (goede) shampoos kan je iedere dag gebruiken.
  Maak bij het wassen eerst het haar helemaal en goed nat. Breng daarna een (maximaal) een dopje shampoo op de handen, meng dit tot wat schuim. Verdeel de shampoo over het haar en masseer dit in het haar (vergeet daarbij niet hals, oren en voorhoofd waar de haarinplant begint.)
  Verwijder daarna de shampoo met lauw water (langdurig en alles eruit wassen.) Droog het daarna (zachtjes) met een handdoek en breng het haar in model (en dus ook niet te heet föhnen anders droogt het haar ook uit).

  Make-up

  Versiering van de mens is bijna al zo oud als de mensheid zelf. Soms was de verfraaiing om esthetische redenen maar vaak ook om religieuze redenen. Make-up wordt voor het eerst vermeld in de geschriften in de tijd van het oude Egypte (Cleopatra). Men mengde toen olie met natuurlijke producten zoals henna, gele oker, kopersulfaat en grafiet. De oude Grieken gebruikte kersensap om de lippen te kleuren. Door de eeuwen heen is make-up eigenlijk steeds gebruikt en vaak had iedere periode en iedere cultuur weer zijn eigen trend (pruiken tijd, witte poeder en rouge)
  Sinds de 19de eeuw is er eigenlijk pas echt sprake van een echte doorbraak door het gebruik van natuurlijke producten en plantenextracten zodat de producten toepasbaar zijn op elk lichaamsdeel.

  Tegenwoordig wordt make-up gebruikt ter versiering van het gezicht, het wegwerken van oneffenheden of juist het accentueren van bepaalde elementen. Op toneel (theater/tv) wordt make-up juist gebruikt om een gezicht natuurlijk te laten overkomen. Door de harde lichten is valt een gezicht zonder make-up bijna geheel weg (de vettige huid reflecteert het licht waardoor de persoon er vaal uit ziet)

  Meest bekende vormen van make-up zijn: mascara, eyeliner, oogschaduw, kohl, wenkbrauwpotlood (voor de ogen, wimpers en wenkbrauwen), lippenstift, lipgloss en lippenpotlood (voor de lippen), poeders, foundation, coverstick en rouge (huid, wangen) nagellak, henna en airbrush (voor de nagels en handen).

  Nagellak

  Nagellak is verkrijgbaar in vele kleuren en wordt met een kwastje (dat aan de dop zit) opgebracht op de nagels. Nagellak kan gebruikt worden op eigen nagels maar ook op kunstnagels. Om nagellak te verwijderen kan je een remover gebruiken. Removers zijn vaak gemaakt van aceton.
  Hou bij de keuze van de nagellak niet alleen rekening met de kleur. Een goede nagellak moet makkelijk aan te brengen zijn en snel kunnen drogen (dus niet te dik maar ook weer niet te dun).
  Check of de nagellak wel goed kleurvast blijft. Wordt de kleur valer of matter nadat de nagels nat zijn geworden, is de lak waterbestendig en wat zijn de schadelijke effecten voor de huid.  Hoe lang blijft de nagellak goed (barst het al na een paar uur, 1 dag of blijft die enkele dagen goed). Sommige nagellakken (vooral die nagellakken die niet gekocht worden in Europa) kunnen allergische reacties veroorzaken door het gebruik van bepaalde harsen of stoffen zoals tolueen. Om gezondheidsredenen wordt in Europa tolueen niet meer gebruikt net zoals ftalaten. Fabrikanten zijn om die reden ook continu op zoek naar nieuwe oplosmiddelen zoals vloeistoffen op waterbasis. Check daarom regelmatig een expert om te zien welke nieuwe middelen er inmiddels ontwikkeld zijn of dat er mogelijk een verbeterde versie is ontwikkeld.

  Scheren

  Met scheren worden de haren ter hoogte van de huid afgesneden. Bij het scheren wordt het haarzakje dus niet verwijderd, waardoor het haar na verloop van tijd weer aangroeit. Mannen die krullend haar hebben, moeten het haar niet te kort scheren omdat anders het gevaar bestaat (vooral bij dubbele of drievoudige mesjes, dat het haar naar binnen gaat groeien.
  Vrouwen scheren vaak hun benen, oksels en bikinilijn uit esthetische redenen. Bij sporten kan het belangrijk zijn de benen te scheren. Als de benen geschoren zijn, dan is dit makkelijker bij de massage. Tevens os vaak de schade van een val bij geschoren benen minder omdat behaarde benen een lelijkere wond geven dan geschoren benen.
  Wielrenners scheren hun benen om het masseren prettiger te maken, maar ook om de schade bij een val te beperken. Een behaard been geeft een lelijker wond dan een kaalgeschoren been.
  In ziekenhuizen wordt er geschoren ter voorbereiding van een operatie

  Aftershave

  Door het scheren kan de huid branderig aanvoelen en kunnen er kleine wondjes zijn ontstaan. Daarom is het verstandig na het scheren een aftershave aan te brengen (of scheerbalsum). De huid zal dit snel opnemen omdat door het scheren de poriën van de huid meer openstaan dan normaal.

  Aftershave bevat stoffen en zuren, die de poriën van de huid wat samentrekken. Aftershave lotion bestaat voor 80% uit alcohol, zodat dit snel vervliegt en de overige stoffen makkelijk achterlaat op de huid. Daarnaast zitten er ontsmettende stoffen in die voorkomen dat de wondjes gaan infecteren. De verkoelende stoffen zoals menthol en pepermuntolie gaan het branderige gevoel tegen. Daarnaast zijn geurstoffen erg belangrijk omdat veel mannen een aftershave als een soort parfum gebruiken.

  Een aftershavegel bevat meestal geen alcohol (of slechts een klein beetje). Hier is water het hoofdbestanddeel. Gom is vaak de gelvormer om de stoffen aan te kunnen brengen op het gezicht.  Ook in een balsem zit weinig tot geen alcohol. Sinds 1990 zijn vooral de aftershavegel  en afterhave balsem in opkomst.

  SCHOONHEID.NL is een onafhankelijk portal met een overzicht van fabrikanten en bedrijven gespecialiseerd in de productie, verkoop en het gebruik van cosmetica producten in Nederland