27 september 2011

Home | Wie | Hoe | Wat | Contact

Zoek een bedrijf in


en soort op
plaats naam

zoek

Ik heb een bedrijf en ik wil:

 • een nieuwe gratis
  suggestie aanmelden;
 • een nieuwe
  advertentie opgeven.
 • Wellness; sauna’s, spa’s en zonnebanken

  Wellness is de verzamelnaam voor ontspannende activiteiten en arrangementen om het lichaam te verwennen. Centraal staat ontspanning en reiniging van het lichaam. Inmiddels worden zijn er diverse arrangementen te boeken bij sauna’s en spa’s al dan niet in combinatie met een zonnebank. Bij grote saunacomplexen is er vaak een combinatie van alle mogelijkheden te vinden.

  Thermen en spa

  Een therme is van oorsprong een plek waar natuurlijk heet bronwater gebruikt wordt op therapeutische basis. Een therme heeft altijd warm/ heet water, een spa kan ook koud mineraal/bronwater zijn.
  Thermen bestaan al vanaf ca 500 jaar voor Chr. (Oorspronkelijke thermen zijn zelfs nu nog soms in gebruik in het Middellandse zee gebied.) In het warme water zijn allerlei mineralen opgelost zoals: zout, magnesium, bromide en jodium. Door het zoutgehalte in het water lijkt het alsof je gewichtsloos bent in het water en vaak is de zoutgraad hetzelfde als die van de ogen. Door het hete water wordt het lichaam verwarmd, verwijderen de bloedvaten, daalt de bloeddruk en versnelt de hartslag en stofwisseling. Door een betere bloeddoorstroming kan het lichaam makkelijker de stoffen afvoeren.

  Balneotherapie/ badenkuur

  Hierbij wordt zuiver water (vaak bronwater) gebruikt waaraan algen, zeezout en plantenextracten zijn toegevoegd. Het is een combinatie van drie soorten behandelingen. De natte kuur bestaat vaak uit een thermaal bad of een zwavel-, kruiden- of modderbad. De elektrotherapie wordt gebruikt om de bloedcirculatie te stimuleren en aanwezige pijn te verminderen. Fysiotherapie is ook onderdeel van deze behandeling. Door heilgymnastiek en massages moet het lichaam meer soepeler gaan bewegen. De kuur wordt daarom vaak gebruikt voor mensen met reuma, spier en gewrichtsklachten zoals artrose, jicht en ischias. De behandelingen worden vooral veel gedaan in landen waar veel thermale bronnen zijn.

  Sauna

  n een sauna wordt de lichaamstemperatuur kunstmatig verhoogd tot 39 graden. Het lichaam gaat zweten om deze warmte kwijt te raken. Het gevolg hiervan is dat mogelijke ziektekiemen in het lichaam verstoord worden in hun werking (want die functioneren goed bij gewone lichaamstemperatuur).
  Door de wisseling warm/ koud ontstaat er ook een betere doorbloeding van de huid, wat veroudering van de huid tegengaat. Met het zweten vindt er een diepte reiniging plaats waardoor het lichaam grondig gereinigd wordt. Oude huidcellen kunnen makkelijker verwijderd worden. Dit kan bevorderd worden door het gebruik van een beetje scrubzout. Ook voor een droge huid is een sauna goed omdat door de wateropname en het zweten de huidstructuur wordt verbeterd. Een saunabezoek bestaat uit ca 2 tot 3 rondjes van warm- koud en ontspanningsbaden. Een ronde bestaat uit: douchen, afdrogen (droge huid zweet beter), warmvoetbad (om het transpireren te bevorderen), saunabezoek voor ca 15 minuten, koelen (douchen voor gebruik van dompelbad), warm voetenbad (stimulering bloedsomloop), koelen en daarna rusten voor ca 20 minuten. Daarna kan het rondje opnieuw gedaan worden of een drankje gedronken worden.
  Koelen is super belangrijk in de sauna. Bij het afkoelen moet wel het gehele lichaam afgekoeld worden, met name ook het hoofd omdat de hitte anders naar het hoofd stijgt en er hoofdpijn ontstaat. Afkoelen op geleidelijke natuurlijke wijze (de koude buitenlucht), of met een ijsbad of een koude douche. Sauna’s breiden hun arrangement steeds verder uit met allerlei diensten. Een aantal bijzonder sauna’s/ ruimtes worden hieronder besproken.

  Zuurstofsauna

  Een zuurstofsauna is hetzelfde als een gewone Finse sauna. Het grote verschil is dat de lucht er verrijkt wordt met 100% zuivere zuurstof. Zuurstof heeft namelijk een heilzame werking (bij ouder worden kan het bloed minder zuurstof opnemen). Daarnaast is zuurstof een belangrijk middel tegen veroudering.

  Zoutkristal sauna

  Zout kristallen uit Nepal/ Himalaya worden steeds vaker gebruikt in sauna wanden. Door de verhitting komen er mineralen vrij die de lucht ioniseren. De lucht schijnt een positieve werking te hebben op mensen met bronchiale klachten, astma en hooikoorts. Tevens hebben de kristallen een ontgiftende werking.

  Infrarood cabine

  De infrarode straling heeft een diepreinigende werking. Hierdoor ontdoet de huid zich van vuil en dode huidcellen. De straling heeft daarnaast een positieve werking op spier en gewrichtsklachten. In een infrarood cabine (of laconium) is de temperatuur lager ca 50-60) dan in een Finse sauna (70-95). Gebruik de cabine voor ca 20-30 minuten en ga daarna niet koelen maar juist een ontspannende actie doen zoals zwemmen in een verwarmd bad zodat de laatste stoffen weg gewerkt kunnen worden door het lichaam.

  Floaten

  Floaten is een ontspannings/ anti stress methode die gebaseerd is op gewichtloos drijven in een aparte cabine die de prikkels van buiten maximaal uitsluiten. In het water van 35,5 graden is een grote hoeveelheid zout opgelost zodat je gewichtsloos drijft en je niet meer bewust bent van de zwaartekracht.

  Zonnebanken

  Er zijn 2 soortenzonnebanken, namelijk zonnebanken die uit één of twee delen bestaan. Als een zonnebank uit één deel wordt wel zonnehemel genoemd. Een zonnebank bestaat uit een paneel met va 10 tot 12 speciale UV lichtbuizen.
  Bij verstandig gebruik is een zonnebank uiterst ontspannend. Tevens wordt de huid al voorbereid op de zomerzon zodat deze minder snel verbrand. Insmeren blijft echter wel noodzakelijk. Gebruik van een zonnebank is net zoals zonnen in de natuurlijke zon net zonder risico omdat de huid wordt blootgesteld aan UV straling. Het is dan ook verstandig om advies te vragen welke apparatuur er gebruikt kan worden en hoe lang. Gebruik van een zonnebank bij zwangere vrouwen is tevens niet zonder risico. De gespannen buikhuid is zeer gevoelig, vooral als deze verbrandt. Daarnaast kunnen er vlekken in het gezicht ontstaan die na de zwangerschap soms niet meer verdwijnen. Mocht u toch gebruik willen maken ga dan naar een vakkundige zonnestudio voor advies en begeleiding.

  Crème

  Net zoals in de gewone zon, droogt de huid ook onder een zonnebank uit en kan deze daardoor snel verouderen. Gebruik daarom een goede crème die speciaal gemaakt zijn voor kunstmatig bruinen. Deze crèmes zijn anders dan gewone zonnebrandcrèmes en lotions omdat er geen beschermingsfactor in zit. Tevens zit er in de crème meer vitamine E om veroudering van de huid tegen te gaan. De crèmes zorgen ervoor dat het bruiningsproces sneller gaat en de tint langer wordt vastgehouden. Tevens heeft de crème een vochtregulerend karakter zodat de huid soepeler voelt.

  Zonnekuur

  Bouw een uur zorgvuldig op. Ga niet vaker dan 5 tot 10 keer per jaar en neem minimaal 2 dagen rust tussen de behandelingen. Vetrouw niet alleen op de timer, als de huid gaat irriteren, prikken stop dan direct. Verwijder sieraden en draag een speciaal UV brilletjes om te voorkomen dat de UV straling direct in de ogen komt. Erkende zonnestudiospecialisten hebben een STEZON (Stichting Verantwoord Zonnen) diploma. Vaak maken deze studio’s gebruik van door Cenelec goedgekeurde zonneapparatuur.
  Omdat niet iedere huid hetzelfde is, reageert iedere huid anders op de werking van een zonnebank. Er zijn zes type huid. Afhankelijk van de huid kan er gebruik gemaakt worden van een bepaald type zonnebank. Voorkom verbranding en laat u hierover adviseren.

  SCHOONHEID.NL is een onafhankelijk portal met informatie over sauna’s, spa’s, zonnestudio’s, beautyarrangementen en wellness in Nederland.